1 Created with Sketch.

De gezonde school

Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Dat betekent voldoende bewegen en gezonde voeding. We hebben hierover een aantal afspraken op onze school. Daarnaast leren wij de kinderen ook het belang van gezonde voeding en voldoende bewegen.

Eten en drinken

Zo is er de woensdag = fruitdag.
Op woensdag nemen alle kinderen fruit mee als tussendoortje.

Iets anders dan fruit wordt niet getolereerd en gaat terug de tas in. Waar mogelijk zorgt de leerkracht eenmalig voor een alternatief.

In de weken van het EU-schoolfruit verzorgt de school het fruit. Welke weken dat zijn maken wij bekend in de nieuwsbrief.

Een gezonde pauzehap voor op de andere dagen kan bestaan uit;  (volkoren)biscuit, fruit, zoals een mandarijn, banaan of appel, 1 rijstwafel, ontbijtkoek, een mueslibol of groentehapjes zoals komkommer en cherrytomaatjes.

Graag zien we ook een gezond lunchpakket in de broodtrommels voor tussen de middag.

Een gezonde lunch bestaat uit boterhammen, met daarbij (eventueel) wat fruit of groente. Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine en dun beleg als 100% notenpasta of 100% pindakaas of 30+ kaas zorgt voor een gezonde en voedzame lunch. Als drinken adviseren we water of halfvolle en magere zuivelproducten. Wij zien liever geen snoep, chocolade of chips in de broodtrommel.  Bij het herhaaldelijk overtreden van deze regels neemt de leerkracht contact op met de ouders.

Ook als uw kind jarig is vragen we u vriendelijk om iets gezonds te trakteren.  Ongezonde traktaties geven we na het uitdelen mee naar huis. U kunt dan als ouder zelf bepalen of en wanneer uw kind dit mag opeten.  Op internet zijn veel suggesties te vinden voor gezonde traktaties. Kijkt u eens op;

http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/trakteren-voor-kinderen-kindertraktaties.aspx

www.gezondtrakteren.nl

 

Meten en wegen

Als sCOOLsportschool houden wij de lengte, het gewicht en de conditie bij van de kinderen.We meten en wegen alle kinderen jaarlijks. Hierbij werken wij samen met Sport Zeeland en de GGD. Zij verwerken de gegevens voor ons en de GGD verpleegkundige nodigt in geval van overgewicht of ondergewicht ouders uit voor een gesprek.

Alle ouders ontvangen een brief waarin aangegeven wordt of uw kind op een goed gewicht zit of dat er aanleiding is voor een gesprek.

De conditietest is voor groep 4 t/m 8 en wordt uitgevoerd tijdens de gymuren.

De kinderen vullen vanaf groep 3 een vragenlijst in. De kinderen van groep 3 en 4 doen dit onder begeleiding van een meester of juf.

Mocht u bezwaar maken tegen het wegen en meten, dan verzoeken we u dat kenbaar te maken door dit te melden bij de directeur Yvonne van Dijk.

 

Educatie

Om kinderen het belang van gezonde voeding en voldoende bewegen te leren begrijpen werken we met drie projecten.

Het eerste project is ‘Zorgen voor jezelf en anderen’ van Jeelo.
Dit project bieden wij elke 2 jaar in alle groepen aan.

Gezond zijn en blijven is belangrijk. Hoe zorg je dat je je lichamelijk fit voelt? Dat je goed in je vel zit en blij bent met jezelf? En hoe zorg je dat jijzelf en anderen zich prettig voelen in de groep? Het doel van het project is dat kinderen leren over hun lichamelijke, psychische en sociale gezondheid. Ze leren ook dat je er wat aan moet doen als je je niet goed voelt: niet in een hoekje blijven zitten, maar in actie komen. https://youtu.be/iNbzYTzNccc

Het tweede project bestaat uit de lessen van ‘Ik Eet Het Beter’.

Gezond eten kan heel leuk zijn. Dat ontdekken basisschoolleerlingen met ‘Ik eet het beter’. De interactieve lesprogramma’s van ‘Ik eet het beter’ maken leerlingen op een speelse manier bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. De leerlingen leren over de herkomst van hun eten, ervaren wat een gezonde leefstijl doet voor hun lijf en ze genieten met elkaar van lekkere producten. Bij alle lesprogramma’s van ‘Ik eet het beter’ ligt de nadruk op samen doen en samen beleven. Een gezonde leefstijl wordt vanzelf leuk, op school maar ook daarbuiten! https://www.ikeethetbeter.nl

Het derde project is de Moestuintjes.

In groep 6 gaan de kinderen twee wekelijks naar de schooltuintjes. Ieder kind heeft een eigen tuintje. Hierin wordt geplant en gezaaid, kinderen onderhouden hun tuintje en natuurlijk wordt er geoogst. In de klas wordt de oogst besproken en geproefd. Ook gaan producten mee naar huis. Bij het werken in de moestuin worden we geholpen door vrijwilligers van City Seeds. http://cityseeds-middelburg.nl/